onsdag 29 januari 2014

Ergonomi - Ståbord


 
Ståbord i praktiken

Hur används de nya ståborden?

Idag arbetar eleverna med kamratrespons och egen reflektion samt kommenterar språkliga formuleringar i sin utredande uppsats. Jag har en dubbellektion i Svenska2 och eleverna arbetar intensivt vid datorerna. Flera elever har frågor om både satsdelar, fundament och sammanhangssignaler - de vill att jag skall läsa deras texter med förslag. Istället för att jag går runt i klassrummet och böjer mig ner över dem, ber jag dem komma fram med sina datorer och stå med mig. Skönt för ryggen som variation. Det bränns kalorier och bildas endorfiner enlig nedanstående källor.

"Forskning på området

Professor Maj-Lis Hellenius på  Livsstilsenheten på Karolinska sjukhuset säger att vi underskattar riskerna med stillasittande. Att träna regelbundet är bra men att sitta hela dagarna är förrädiskt, för träningen väger inte upp.
Jämfört med att sitta stilla ökar energiförbrukningen med 50% bara av att man reser sig. Genom att stå upp och jobba två timmar om dagen kan man gå ner tio kilo på ett år. Nya studier visar att fettförbränningen stängs av när vi inte rör oss. Det handlar om ett enzym som heter Lipoproteinlipas (LPL) som ska ta hand om förbränningen av blodfetter. Den stängs av om vi sitter för långa stunder."
                                                                                                      från  Motivation.se, "Ställ dig upp gå ner i vikt", 2011-11-28. .
 
"Alltför mycket stillasittande försvagar ryggens muskelpaket. Dessutom behöver kroppen rörelse för att producera endorfiner, som minskar smärta och obehag."
 
                                               från PUBLIKT, "Stillasittande jobb försvagar ryggen", 2013-01-23
                                                


1 kommentar:

  1. Det finns bara fördelar med att ha ståbord. Bordet ska på en bra höjd så att eleven tittar ner på skärmen istället för att hålla upp huvudet som väger ett antal kilo - vilket kan ge ont i nacken. Det är bra att omväxlande sitta och stå - när man hänger över bordet är det dags att ändra höjd.

    SvaraRadera